Uit: One hundred days down under.

The Rock

Uluru/Ayers Rock

We vliegen naar Uluru/Ayers Rock en hebben een trip naar de Rock geboekt met zonsondergang en diner. Dé plek waar velen van dromen. Het is 365 km van Alice Springs. Door de zon verandert de Rock regelmatig van kleur, ook de zonsop en -ondergang zijn bepalend voor zijn kleuren. Vanuit het vliegtuig leek ie brandweer rood, maar ik heb hem (of haar) óók delikaat mauve, blauwachtig, pink, terra en alles wat daar tussen in zit gezien. Men zegt dat als het regent, maar dat is niet vaak, lijkt het of ie versiert is met zilveren serpentines.

De Rock is de grootste monolith in de wereld. Uluru betekent ontmoetings plaats en is de heilige grond van menige “Dreamtime” legende. The RockDe hoogte is 343 meter, de lengte 3,6 kilometer, breedte 2,4 kilometer en de omtrek is 9 kilometer. Hij is 600 miljoen jaar oud en sommige geologen geloven dat de rots nog 6000 meter diep de grond in gaat.

De tour heet: “Sounds of Silence”. Onze gids vraagt op een mooi moment om allemaal doodstil te zijn. En inderdaad, de stilte is oorverdovend. Geen vogel of krekel in de buurt, ook in de verte geen blaffende honden of trein of auto. Niets.

We worden ontvangen met champagne. Dé gelegenheid om die lang verwachtte foto te kunnen maken. Decadent? Nee! Emotioneel? Ja! Ik zie tranen biggelen. The RockVeel van deze mensen zullen hier nooit meer naar terug (kunnen) keren en velen hebben hier lang opgewacht of voor gespaard. Stel je voor midden in die rode en helse woestijn met het decor van Ayers Rock, een diner van allure met mensen die allemaal één ding gemeen hebben: Ze wilden hier geweest zijn op die mystieke, magische en geheimzinnige plek, waar de Aboriginals eeuwen omheen hebben geleefd. Later op deze bijzondere avond, het is dan al pikdonker, op wat kaarsjes na, krijgen we nog wat uitleg over de sterren boven ons. En uiteraard komt er een digiridoo speler zijn klanken en kunsten vertonen. Deze plek zal voor altijd in mijn hoofd maar vooral in mijn hart gebeiteld zijn.